perjantai 30. syyskuuta 2016

Erilaiset repliikit

Tehtävä 2: Erilaiset repliikit (Viikko 39)

Kuvitellaan onnettomuustilanne, jossa auto on törmännyt mopoautoon. Sen kuljettaja,
nuori tyttö, on kuljetettu jo sairaalaan, samoin autoa ajanut keski-ikäinen mies. Poliisi kyselee tapahtuman kulkua. Alla on lueteltu silminnäkijät.
Heistä valitaan kolme mieleistä ja kirjoitetaan jokaiselta repliikki, jossa valittu henkilö kuvaa, miten on tapauksen nähnyt. Otetaan huomioon valitun henkilön ikä, ammatti ja asuinpaikka, sillä nuori näkee eri tavalla kuin vanha, koulutusta saanut käyttää erilaista sanastoa kuin kouluja käymätön, kaupunkilainen puhuu toisin kuin maalla asuva. Kannattaa muistaa, että ihmisillä on kummallisia asenteita
ja että he hyvin mielellään tuovat itseään ja yhteiskunnallista asemaansa esille. Voidaan käyttää karrikointia.
Älä kirjoita repliikkiin, kenen repliikiksi olet sen tarkoittanut, kommentoijat saavat päätellä.
Valitse siis näistä henkilöistä kolme:
- Matematiikan vanhempi lehtori Aksel Yhtälö, 55 v, Pori
- Martta-yhdistyksen rahastonhoitaja Lyydia Killinki, 62 v, Rovaniemi
- Koululainen Anu Aherrus, 14 v, Pori
- Puoluesihteeri Paavo Pamppu, 49 v, Helsinki
- Raittiuslautakunnan puheenjohtaja Inkeri Viinanen, 58 v Äänekoski
- Eläkeläinen Eufrosyne Reumanen, 81 v Kullaa (Ulvila)
- Esikoululainen Jussi Tumppi, 6 v Pori
- Pienviljelijä Ryynäri Turpeinen, 52 v Luvia
- Kampaamoharjoittelija Katri Kutri, 19 v Tampere
- Rappioalkoholisti Kalle Kulaus, n. 50 v, ei vakituista asuinpaikkaa
- Kapteeni Yrjö Kotkanen, 34 v Naantali
- Koulupsykologi Oili Ongelmainen, 32 v Turku
- Omakustannerunoilija Aapo Aamurusko , 23 v Vantaa
- Jääkiekkoilija Lasse Lätkä, 22 v Pori

Kommentoija 1:

"Se oli ihan jäätävän näköistä, siis apua... tärisen vieläkin. Mun on oikeesti pakko istuu. Mut siis joo, olin just kääntynyt tuolta kulman takaa tähän tielle ja näin kun se mopoauto kääntyi tuolta ton seuraavan talon kulmalta tähän tielle myös. Se mies sit taas tuli niinkun ihan kylmästi vaan sen eteen tuolta kolmion takaa, vai onks siel kolmioo? Jos on, niin eihän sieltä saa sillain vaan tulla? Eikse teki väärin? Toivottavasti ne molemmat on kuitenkin kunnossa, näytti ihan jäätävältä meinaan!"

Kommentoija 2:

"Juu, kyllä minä tämän tilanteen myös näin, erittäinkin hyvin. Astuin juuri tuolta Virven kampaamosta ulos odottelemaan taksia tähän kadulle. Lähes samalla sekunnilla pamahti tuossa risteyksessä. Minä en liikennesäännöistä kovin paljoa tiedä, mutta taisi tytöllä olla musiikit sen verran kovalla, ettei osannut ottaa liikennettä huomioon enää ollenkaan. Sellaisia ne nuoret taitaa nykyään olla. Ei osata enää keskittyä mihinkään muuhun, kuin kaikennäköisiin vempaimiin. Ei ollut minun nuoruudessani tuollaisia mopoautojakaan. Mahtavatkohan ne kovin turvallisia edes olla."

Kommentoija 3:

"No?! Mitä minä nyt olen tehnyt?! On se kumma, kun ei saa päivästä nauttia ilman et aina joku saatanan sinivuokko tulee avautumaan... Mitä?! Mikä kolari? Jaaaaaaa... Emminä mitään sen kummemmin nähnyt... Joku helvetin peltipurkki sai muutaman lommon kylkeen. Mitä sitte? Isä ostaa prinsessallensa varmaan uuden... Onks sul tulta?"

5 kommenttia:

  1. Hyvä repliikkejä, viimeinen kohta ainakin selkesi hyvin että kenestä on kyse. Kahden ensimmäisen kohdalla piti hetki miettiä, että kenestä on kyse, mutta luulen arvanneeni oikein heidänkin kohdalla. Hyviä repliikkejä!

    VastaaPoista
  2. Hyviä repliikkejä, itselleni tosin jäi hieman pimentoon oikeat henkilöt. Kaksi viimeistä luulen tietäväni, mutta ensimmäinen henkilöllisyys jäi arvailuiden varaan.

    VastaaPoista
  3. Sama juttu kuin aikaisemmilla kommentoijilla, hieman piti mietiskellä kahden ekan kohdalla. Mutta viiminen oli kyllä selkee! :D Hyvän pituiset replat, itellä oli vaikeuksia saada niistä minkään pituisia...

    VastaaPoista
  4. Hienoja tekstejä. Olivat vähän pidempiä, mutta myös mieluisaa luettavaa. Etenkin tuo viimeinen teksti toimi tässä mielentilassa ja nauratti kunnolla. Jotenkin niin aidon tuntuista settiä. Tekstit olivat pulmallisempia tapauksia aikaisempiin verrattuna ja pariin ensimmäiseen olisi mielestäni ollut useampi vaihtoehto valittavana. Ensimmäinen olisi voinut olla tämä kouluteini tai se kampaamoharjoittelija, vaikka ikää jo olikin karttunut. Muutaman murresanan ja teinikielen pohjalta veikkaan ensimmäistä, eli Aherrusta. Seuraavakin oli vähän haastava, mutta kyllä valinta päätyi lopulta Reumaseen. Viimeisin, muttei todellakaan vähäisin, oli aika varma tieto. Ääni Kulaukselle. Tuli muuten tehtyä sellainen havainto, että henkilöä on heti haastavampi tunnistaa, kun puhutaan enemmän yleiskielellä murteen sijaan.

    VastaaPoista
  5. Samoja mietteitä kuin Antilla.

    Mietin myös miestä kakkos kommentin sanojaksi, mutta mies puhuisi parturista, ei kampaamosta. Ja annetut oikea ikäiset mieshahmot tuntisivat liikennesäännöt.

    Mukavaa pohdittavaa.

    VastaaPoista